- label Poradnik
- favorite 0 polubień
Jak urządzić spiżarnię w piwnicy?
Spiżarnia w domu jednorodzinnym, szczególnie przy większej liczbie domowników, może okazać się strzałem w dziesiątkę. Do jej zaaranżowania nie wystarczy jednak tylko zmysł porządku i umiejętność prawidłowego magazynowania artykułów spożywczych. Jak urządzić spiżarnię w piwnicy, aby była maksymalnie funkcjonalna?
Spiżarnia w domu jednorodzinnym – po co?
Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych to jeden z warunków życia less waste – czyli z duchem ograniczonego do minimum marnowania żywności. Każdy z produktów ma swoją datę minimalnej trwałości oraz ściśle określone warunki przechowywania. Tylko nieliczne artykuły należy magazynować w cieple – to głównie owoce tropikalne. Pozostałe jedzenie trzeba trzymać w suchych, chłodnych miejscach, często nawet z odciętym dostępem do światła. Ze względu na lokalizację piwnica najlepiej nadaje się jako spiżarnia w domu jednorodzinnym. Panują tam zawsze jednakowe warunki – jest ciemno, chłodno, a w przypadku dobrej izolacji fundamentów nie bywa wilgotno, więc nie ma warunków do rozmnażania grzybów i pleśni. Aranżacja spiżarni w piwnicy wymaga przede wszystkim dostosowania warunków do wymagań jedzenia, a potem idzie już z płatka! Dobrze zorganizowana spiżarnia w piwnicy pozwala robić większe zakupy dla kilkuosobowej rodziny na kilka tygodni albo miesięcy do przodu i nie martwić się o brak miejsca na ich ulokowanie ani o to, że szybko się zepsują.
Spiżarnia w piwnicy – co w niej trzymać?
Wiele produktów spożywczych wymaga utrzymywania ich z dala od światła, w suchych i względnie chłodnych pomieszczeniach, ale nie w warunkach chłodniczych, czyli poza lodówką. Domowa spiżarnia zlokalizowana w piwnicy gdzieś blisko kuchni to idealny sposób na wykorzystanie tej przestrzeni i lepszą organizację zakupów w domu. Przechowuje się w niej przede wszystkim warzywa okopowe – ziemniaki, marchew, buraki czy pietruszkę wyhodowane we własnym warzywniku. Oprócz tego to idealne miejsce na magazynowanie żywności o długim terminie przydatności do spożycia – konserw, makaronów, kasz, ryżu, nasion roślin strączkowych, gotowych dań w słoiku. Spiżarnia w piwnicy to również intuicyjne docelowe miejsce dla wszystkich warzyw i owoców, które pieczołowicie marynowaliśmy i pasteryzowaliśmy w postaci soków czy dżemów przez całe lato.
Jak urządzić spiżarnię w piwnicy – warunki klimatyczne
Piwnica jako miejsce naturalnie chłodne nie wymaga montażu klimatyzacji. Również zimą powinno być w niej odpowiednio ciepło, nawet bez ogrzewania, które bardzo rzadko montuje się w takich pomieszczeniach. Jako domowa spiżarnia najlepiej sprawdzi się piwnica bez okien, a zatem i bez światła, za to z dobrze działającą wentylacją. Jeśli występują w niej okna, warto regularnie ją wietrzyć – krótko, wczesnym rankiem lub późno wieczorem, gdy jest najchłodniej, unikając otwierania okien na całe upalne dni. Najlepszym wyborem będzie wentylacja grawitacyjna z mechanicznym wentylatorem, które pozwolą zapobiec wilgoci i zagrzybieniu piwnicy.
Aranżacja spiżarni w piwnicy – schody i oświetlenie
Do piwnicy, w której ma mieścić się spiżarnia, nie powinna prowadzić drabina, lecz solidne schody, murowane lub drewniane. Warto znaleźć dla nich miejsce, jeśli dotychczas do piwnicy prowadziła tylko drabinka, ponieważ schodzenie i wchodzenie z obciążeniem w postaci koszy i siatek z zakupami musi odbywać się przy jak największej stabilności. Domowa spiżarnia musi też mieć odpowiednie oświetlenie. Fantastycznie sprawdzą się tu lampy z czujnikami ruchu, automatycznie włączające się po wejściu i wyłączające po wyjściu z piwnicy po upływie określonego czasu. A jak zorganizować spiżarnię w piwnicy, aby była maksymalnie funkcjonalna?
Jak zorganizować spiżarnię w piwnicy?
Prawidłowa aranżacja spiżarni w piwnicy obejmuje przede wszystkim ustawienie odpowiednich regałów – mogą to być meble aluminiowe, ze stali nierdzewnej lub drewniane, odpowiednio zaimpregnowane. Dobrze, aby były to meble przystawione bezpośrednio do ścian w piwnicy. W przypadku pomieszczenia o sporej powierzchni, pomiędzy ścianami można również pokusić się o dodatkowe regały z dostępem do słoików czy puszek z obu stron. A jak urządzić spiżarnię w piwnicy do przechowywania win, ale również warzyw? W przypadku win najlepiej sprawdzą się typowe regały na butelki do przechowywania w poziomie – z głębokimi półkami o niewielkich otworach lub w postaci lekko nachylonych ku dołowi półek z wgłębieniami na szyjkę butelki. Można także skusić się na specjalne wiklinowe kosze lub drewniane skrzynki umieszczone na stelażach – tam będzie można wygodnie sięgać po warzywa przechowywane bezpośrednio w nich, na przykład na wyściółce z gazet.
Jak zorganizować spiżarnię w piwnicy, by była wygodna?
Jest jeszcze jeden detal, o który warto zadbać, gdy ma się spiżarnię. Aby wygodniej ustawiać przetwory w słoikach również głębiej na półkach lub sięgać po drogocenne butelki wina umieszczone nieco wyżej, warto postawić w piwnicy trzystopniową drabinkę. Zdecydowanie ułatwi ona porządki lub wybieranie produktów również osobom niskim!